Filmloaders: bulkfilm inspoelen in kleinbeeldcassettes
Ik heb heel veel film als ‘meterfilm’ gekocht, ofwel ‘bulkfilm’. Meestal op rollen van 30,5 meter maar er waren ook grotere rollen (uit m’n hoofd zo’n 75 meter lang) van kleinbeeldfilm (35 mm film).
In het echte donker kan je dat inspoelen in cassettes, maar je kunt ook een ‘filmloader’ gebruiken zodat je gewoon in de kamer kunt zitten en je films klaar kunt maken. Telkens hervullen van je cassette’s voor de volgende serie opnames.
Naast de prijs vond ik zeker het gemak belangrijk: gewoon een filmpje per thema / onderwerp maken zodat je die op 1 film hebt staan en je ontwikkeling daar optimaal op kunt instellen.
Als ik bijvoorbeeld buiten onderweg was, zat er meestal een 100 ASA film in het toestel zoals een HP4. Deze film gaf weinig korrel (bij nominaal gebruik). Standaard op 100 ASA, maar kan ook op bijv. 50 of 180 ASA prima belicht en ontwikkeld worden.
Maar als ik in een windmolen ging fotograferen ging er een HP5 in het toestel. 400 ASA maar ook te ontwikkelen bijvoorbeeld op 3200 ASA zodat je ook zonder of met weinig flitsen nog goede opnames kon maken. Dat geeft dan wel meer korrel maar je hebt niet zoveel te maken met zware slagschaduws van alle andere zaken die binnen zo’n molen ‘in de weg staan’. Flitsen kon dan vaak indirect zodat je een meer gelijkmatig beeld krijgt.
Ik had een potloodje en een boekje bij me en schreef op de cassette met potlood op hoeveel ASA de camera stond tijdens de opnames. Thuis of op school in de DoKa kan ik dan de ontwikkeling aanpassen door bijvoorbeeld langer te ontwikkelen, met andere ontwikkelaar, hogere temperatuur en/of meer agitatie en/of concentratie van de ontwikkelaar.
Meestal was 12 opnames voor een molenbezoekje te weinig maar 24 veel te veel, dus in de praktijk was 18-19 opnames voor mij de beste keuze. Dit werd dan ook al snel de lengte die ik standaard inspoel.
Voor bijzondere gebeurtenissen maakte ik soms een film van 42 opnames. Dat past nét goed in een standaard hervulbare cassette. Dan kan je dus snel doorschieten zonder filmwissel. Meestal natuurlijk gecombineerd met meerdere toestellen gevuld met verschillende films.
https://youtu.be/-5HwF76VKho Filmloader, video 1
Deel 2: https://youtu.be/yuEc43HyMEI
Deel 3: https://youtu.be/Y0y5PDtzJk0